Vintersolståndet…

inträffar exakt den tidpunkt då en planets axellutning befinner sig som längst bort från den sol i vilket den ligger i omloppsbana (från Wikipedia). Årets kortaste dag. Ej tillräckligt med ljus. Årets längsta natt. Vad kan och bör vi göra åt saken? Jo, man kan tänka att det nu har vänt. Nu går det mot ljusare tider. Sedan kan man tänka att vår sol är en stjärna. Sen påminner jag om Stjärnkampanjen.

För många människor är Julen (för judar resp. muslimer är det andra högtider som orsakar lidandet) den värsta tiden på året. Många lider av påtvingad ensamhet. Men betydligt fler lider av påtvingad samvaro, påtvingat beteende, påtvingade traditioner. En bekant hörde nyligen av sig till mig och sa att Julen så här mitt i livet har blivit den sämsta tiden på året. En enda stor och outhärdlig plåga. Alla dessa spänningar inom familjerna. Prestigen. Rädslorna. Och som alltid – den enes bröd, den andres död. Det finns alltid någon som av olika skäl har ”vunnit”, fått sin vilja igenom, bestämt hur ”det ska vara”. Andra blir då förlorare. Och traditionens och vanans makt är stor. Ska man ta strid och dra igång gräl och konflikter, så här i Juletider? Nej, man orkar inte. Man tiger, ler, sjunger, äter, dricker och lider. Man inser att man har blivit en hycklare. Man längtar efter att det ska bli vardag igen. Tusen gånger hellre en grå vardag där man åtminstone kan andas, än en färgsprakande Jul där man storknar och knappt klarar av att smälta maten.

Så till dig där ute som mår psykiskt dåligt av Julen och hyckleriet – jag sympatiserar med dig. Glöm inte att helgerna, tack och lov, snart är över. Och de sköna vardagarna blir längre och längre.

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i antisemitism, astronomi, humanism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s