”Erkänna” ”Palestina”?

Säkerhetsrådet är fortfarande en oframkomlig väg för palestinierna. Man får inte ihop 9 röster för sin sak. Därmed behöver inte USA stoppa ärendet med sitt veto. Alternativet för de palestinska ledarna skulle då kunna vara att nöja sig med en omröstning i Generalförsamlingen, där man förstås skulle ”vinna”, och där Sverige skulle kunna rösta för och därmed ”erkänna” ”Palestina”. Detta kan dock på sin höjd leda till uppgradering till ”observatörsstatus”, men inte till medlemsskap i FN som erkänd stat. Det är fortfarande oklart om de palestinska ledarna väljer att gå den vägen, eller om man under 2012 alltjämt väljer att undvika diplomatiska ”statsmanövrar” i New York. I ynet säger USA:s FN-ambassadör Susan Rice att palestiniernas ansökning är kvar i den kommittée som handlägger ärendet inför en evtl omröstning i Säkerhetsrådet. Några uttalanden av Rice:

I presume that is because the Palestinians decided that, given the voting likely outcome in the council, it wasn’t timely to push it to a vote. The fact is, nobody knows for sure what the Palestinians will choose to do.

I think that we are roughly in the same place now as we were last year, and potentially even in a better position.

Hon upprepar och klargör dessutom att det endast är direkta förhandlingar mellan parterna som kan leda till en hållbar tvåstatslösning. Något slags genväg via FN blir bara ännu en meningslös senväg.

Centerns utspel är därför en meningslös gest. Den tillför ingenting. Vi vet ju redan att Sverige och en överväldigande majoritet av världens länder har för avsikt att erkänna en palestinsk stat när det väl finns en sådan – som ett resultat av direkta förhandlingar mellan PA och Israel – att erkänna. Ett tillkännagivande av Sverige att man erkänner Palestina skulle i det här läget enbart bli en symbolisk markering. Vissa tillmäter sådana symbolhandlingar ett stort värde. Jag anmäler en avvikande uppfattning – det internationella samfundet har sedan långt, långt tillbaka ”symboliskt” och på andra vis markerat att man vill se en självständig palestinsk stat bredvid Israel. Been there, done that. Nu återstår det hårda och komplicerade detaljarbetet för att förverkliga denna vision – tvåstatslösningen. Och för att detta ska bli verklighet krävs direkta förhandlingar mellan parterna. Det hade alltså varit bättre om centern istället för meningslösa propåer om erkännande hade uppmanat Sverige och EU att sätta press på Abbas och de andra palestinska ledarna om att återvända till de direkta förhandlingarna med Israel. Man skulle i ett sådant utspel också kunna säga att en förutsättning för att den inompalestinska försoningsprocessen ska fungera och accepteras av Israel och det internationella samfundet är att Hamas lägger ner vapnen, accepterar den palestinska myndigheten, deklarerar att man vill se två stater (den judiska staten Israel och den arabiska staten Palestina) sida vid sida, samt upphör med terror mot civila i Israel.

UppdateringEhud Barak: We will negotiate with Hamas if they halt terror. (Jpost). Om samtalen: den 26:e januari är inte ett ”heligt datum”. Och:
”If Hamas adopts the Quartet’s conditions and dismantles its terror infrastructure, we will negotiate with them.”

”We won’t bury our heads in the sand and we will not abandon Israel’s security interests.”

”We must be prepared to shake hands with our left hand and have our finger on the trigger with our right hand.”

Om sanktionerna mot Iran:

We are seeing a big improvement in the sanctions, but it’s still not enough and we need to tighten sanctions more.”

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i FN, Israel, PA, USA. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Erkänna” ”Palestina”?

  1. Olle skriver:

    Lysande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s