Britter och qatarer opererar inne på syriskt territorium?

Debkafile säger att brittiska och qatariska styrkor opererar undercover inne i Homs. De är inte involverade i direkta strider mot Assads armé, utan hjälper rebellstyrkorna med taktiska råd, vapen och ammunition, kommunikationer samt övrigt logistiskt stöd. Förstärkningar hämtas som regel från platser/baser/depåer i Turkiet. De utländska styrkorna verkar, enligt Debkafile (uppgifter som ännu ej har bekräftats av media) i fyra områden: Khaldiya, Bab Amro, Bab Derib och Rastan. I de distrikten bor sammanlagt ca 1 miljon människor. Turkiets premiärminister Erdogan tänker sig att ett turkiskt-arabiskt samarbete ska bana väg för en korridor i och till Homs, och att man därifrån sedan kan ta sig vidare och operera i andra områden. Erdogan har tidigare planerat att etablera en buffertzon i Idlib-provinsen, men syriska truppförstärkningar samt hot från Assads regims om att en enda turkisk soldat inne på syriskt territorium kommer att leda till fullt krig, har gjort att han tills vidare avstått från att förverkliga planen.

Idag kommer Turkiets utrikesminister Davotoglu till Washington för överläggningar. Ankara vill förutom USA även ha med Saudiarabien och Gulfstaterna i ett samarbete inne i Syrien för att hjälpa rebellerna, störta regimen och sedan ta ansvar för att Syrien inte ska falla sönder i ett blodigt och utdraget kaos.

Debkafiles skribent, som tydligen även har öron placerade inne i de mötesrum som Assad använder för att ta emot utländska dignitärer, menar att Lavrovs positiva uttalanden bara var ett nödtorftigt försök att dölja det som var Assads egentliga budskap, nämligen avsikten att kriget kommer att trappas upp, eftersom regimen nu menar sig ha bevis för att utländska krafter verkar inne på syriskt territorium.

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Syrien, Turkiet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Britter och qatarer opererar inne på syriskt territorium?

 1. BR skriver:

  Debkafile har väl knappast gjord sig känd som ett under av tillförlitlighet, Roy.

  /BR

  • Roy skriver:

   Och den syriska oppositionens aktiviteter i Turkiet är bekräftad. Med mera. Klart är också att det pågår andra aktiviteter, t ex även i Libanon och över gränsen till Syrien.

 2. Roy skriver:

  Ganska ofta har de kommit med uppgifter som i efterhand har bekräftats av media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s