Bara några punkter

Det här är inte ett inlägg, utan bara några punkter som kanske förvarnar/varslar om kommande inlägg/analyser/kommentarer.

1. USA utökar och förstärker sina militära försvarsinstallationer vid Persiska Viken för att avskräcka Iran från att helt eller delvis stänga Hormuz-sundet. (ynet, haaretz m.fl)

2. ”Iran ready to wipe Israel off the map” (ynet) – vice ÖB Ahmed Vahidi meddelar vad som kommer att hända om Israel attackerar Iran: ”Any act by the zionist regime against Iran will bring about it´s destruction.” Och om Hizbollah: ”…is at the forefront of the fight against Israel and it is growing stronger by the day.” Vidare menar Vahidi att Israel är svagare än någonsin förut, och att dess armé är trött och förödmjukad. Ansvariga i Israel kompenserar för detta, enligt Vahidi, genom att komma med alla sina löjliga uttalanden och hot mot Iran. Men Irans krigare står redo att utplåna Israel från kartan.

3. Amos Gilad säger att Hizbollah har 45 000 missiler riktade mot Israel. Man har erhållit dessa missiler och mer därtill från Iran och Syrien, transporterade med flyg, tåg och fartyg. Andra libanesiska ledare i Beirut sägs enligt Gilad inte känna till den fulla omfattningen av mobiliseringen och utvecklingen i ”Hizbollahstan”.

4. Hamas premiärminister Ismail Haniyeh, som nyligen varit i Iran (vars ledning aktivt stödjer Assads regim i Syrien), säger att rebellerna i Syrien är hjältar. Haniyeh värnar också om ”the salvation of the Al-Aqsa Mosque. Jerusalem will remain ours. We´ve paid with blood to keep Jerusalem Arab och Muslim”. Och naturligtvis – inte ett uttalande från Hamasledaren utan det sedvanliga och viktiga budskapet om att man aldrig kommer att erkänna Israel.

5. Att förse de syriska rebellerna med vapen för att bekämpa Assads regim är enligt Saudiarabiens utrikesminister ”an excellent idea.”

6. Obamas hittills skarpaste uttalande och fördömande av Assads regim: USA kommer att använda alla tillgängliga verktyg och metoder för att stoppa den alawitiske diktatorn. ”It´s time to stop the killing of Syrian citizens by their own government. It is absolutely imperative for the international community to rally and send a clear message to Assad that it is time for a transition. It is time for that regime to move on.” Men ryssarna och iranierna fortsätter att stödja regimen i Damaskus. I Hama i Syrien sågs enligt ynet en banderoll med texten: ”Iranian and Russian bullets are tearing apart our bodies.”

7. Igår sägs 103 människor ha dödats av regimens styrkor bara i Homs. Internationella Röda Korset är på plats i landet och sägs förhandla om att inrätta en humanitär korridor. Debkafile menar att det arbetet redan har kommit igång, och att skadade människor nu evakueras. Detta är ett trendbrott, enligt skribenten, och utgör ett tydligt steg mot en utländsk och bred intervention i Syrien för att stoppa regimen från att döda landets civilbefolkning. Debka säger (obekräftade uppgifter) att Assad har låtit Röda Korset inrätta den humanitära korridoren, efter hot från Washington och Ankara om att turkiska och amerikanska stridsflygplan kommer att lyfta från baser i östra Turkiet och flyga in över syriskt territorium för att skydda hjälpkonvojerna, och att detta skulle innebära starten på en militär intervention i Syrien, om inte Assad självmant accepterar de humanitära insatserna från bl a Röda Korset. I Debkafileartikeln nämns också att arabisk sjukvårdspersonal hungerstrejkar i Jordanien för att de inte tillåts komma in i Syrien och förse sjukhusen med medicin och sjukvårdsmaterial.

8. Kina anklagar USA och EU för att ha otillständiga maktambitioner i Syrien (”harboring hegemonistic ambitions.”). Amerikanarna och européer ”are hiding a dagger behind a smile.”

9. Lästips, Haaretz: ”A fresh breeze is blowing from Beirut”. Och: ”Begin´s legacy/The man who transformed Israel”.

10. TBA…av RBA.

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i FN, Hamas, Hizbollah, Iran, Israel, kärnvapen, Kina, Libanon, massförstörelsevapen, Mellanöstern, NATO, Ryssland, Syrien, Turkiet, USA. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bara några punkter

 1. Tom skriver:

  Vilket annat land skulle tillåta 45 000 raketer i något närområde, raketer som dessutom är riktade mot dig? I teorin skulle ju Israel kunna förstöra dessa rakter, men men, i Mellanöstern råder helt andra regler än i den övriga världen. Israel kan förstöra terrorinfrastrukturen först när det blir raketparty à la Hizbollah. Och då fördömer man Israel i vanlig ordning. Förstås. Men ack om världssamfundet skulle komma på att fördöma dessa 45 000 raketer i stället. Men det gör man förstås inte… Man väntar på att raketpartyt kommer igång och då fördömer man ISRAEL. Det är uppochnedvända Mellanöstern.

  • Roy skriver:

   Intressant är ju att FN har fördömt Hizbollah, men därutöver väljer de flesta länder att inte driva frågan, bl a med den usla hänvisningen att det handlar om Libanons interna angelägenheter.
   Omvärlden är rädd för att en hård och aktiv linje riskerar att dra igång ett nytt inbördeskrig i Libanon.
   Sen påminner jag bara om Hariri-tribunalen. Nämns inte så mycket i media, men är tveklöst en viktig parameter i det här sammanhanget. Och det föreligger ju en uppenbar risk för att ett sönderfall i Syrien även kan ”tända eld på Libanon”. Intressant, spännande och farlig forts följer.

 2. Roy skriver:

  En variant på det här med att ”utplåna Israel från kartan” – man förutspår att det judiska staten ska ”kollapsa” http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-defense-minister-attack-will-lead-to-israel-s-collapse-1.414730

  Och Salam Fayyads uttalande är säkert tänkt att bereda marken för populära massdemonstrationer bland palestinierna mot Israel, alternativt att försöka övertyga omvärlden att ”om ni agerar för att rädda syrierna, då måste ni göra samma sak vad beträffar palestinierna” – http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/fayyad-world-s-inaction-allows-israel-to-kill-palestinians-expand-settlements-1.414740

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s