Israel 64 – Yom HaShoah 2012/5772

Från The Stephen Roth Institute for the Study of Contemporary Anti-Semitism and RacismHate crimes against Jews becoming more brutal. Något färre men mer brutala attacker 2011 än under 2010.

Årets tema för Holocaust Remembrance Day:My Brothers Keeper – Jewish solidarity During the Holocaust.”

Premiärminister Binyamin Netanyahus Förintelseretorik i samband med talen och utspelen om Iran är enligt min mening hysterisk, felriktad och kontraproduktiv. Israel är inte ett Warszawagetto, befolkat av utsatta, hukande och hjälplösa judar. Och en överväldigande majoritet av judarna utanför Israel bor och lever tryggt i demokratiska stater.

Men idag torsdag (start onsdag kväll) minns vi Förintelsen, och vi bör inte minst tänka på det som ledde fram till att judarna (samt romer och homosexuella osv) avhumaniserades av nazisterna – nämligen en lång och eländig historia av rädslor, fördomar, xenofobi, intolerans, verbal hets, ideologier och övertygelser, antisemitism och fysiska attacker mot judar.

Vi kan idag inte slå oss till ro, utan måste ständigt uppmärksamma och bekämpa alla tendenser till rasism, xenofobi och antisemitism.

67 år sedan andra världskrigets slut. 64 år sedan bildandet av Staten Israel. Men 116 år sedan Theodor Herzl skrev Der Judenstaat.

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i antisemitism, Israel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Israel 64 – Yom HaShoah 2012/5772

 1. Roy skriver:

  P.S Yom HaShoah inleds officiellt onsdag kväll, kl. 20.00, med en ceremoni på Yad Vashem. D.S

 2. Tom skriver:

  Så här resonerar/tänker jag: En israelisk ledare måste ta det iranska hotet på allvar. Ingen ledare vill stå där efteråt och inse att han/hon inte gjorde tillräckligt för att avvärja hotet. Det är helt enkelt en ledares ansvar att ta hotet på fullaste allvar. Det man lärt sig är att om någon hotar det judiska folket så bör det tas på fullaste allvar. Som ledare ser Netanyahu längre och han ser helheten. Han känner till vilken fienden (Irans religösa fanatiker) är och vad de har för intentioner. I den situationen kan han inte använda en alltför mjuk och otydlig retorik, utan han måste vara tydlig och rak. Så Netanyahu för den retorik han för därför att han ser längre. Han vet att det är mycket möjligt att Israel är tvunget att slå ut Irans kärnanläggningar militärt. Då måste han vara tydlig och rak, och inte mjuk och otydlig. Han för den där retoriken för att få folket att tänka till och inse att hotet finns och att det måste tas på allvar och inte tonas ned. Så jag tänker/resonerar alltså helt tvärtom, det vill säga att hans retorik inte är hysterisk, felriktad och kontraproduktiv. Så vi tänker alltså helt annorlunda kring detta :) Hans retorik är enligt min mening noggrant avvägd och målinriktad.

 3. comitis skriver:

  Yom of the settlers, snarare.
  Jag belyser avsaknaden av konstruktiv kritik på din hemsida Roy. Du har varit och fortfarande är väldigt flitig med att kritisera Sverige, palestinierna, och andra länder men när det kommer till ditt eget land Israel så är du lika slapp som Netanyahu själv i att belysa, kritisera Israeler.

  Varför? Hur kommer det sig?

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-cabinet-to-vote-on-plan-to-legalize-three-west-bank-outposts-1.424822

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/jewish-outpost-expanded-onto-private-palestinian-land-1.425151

  • Roy skriver:

   Jag vet inte, Comitis. Ingen känsla av ”mission” eller ”uppgift” just nu. Och så har jag ju inte alltid råd att blogga.
   Därmed blir det återigen en fråga om lust och passion, om jag tycker att det är roligt att formulera och förmedla några procent av min dagliga konsumtion av Israel- och Mellanösternmaterial. Vi får se hur det blir. Och att blogga är som bekant att jaga efter vind.

 4. Hftg hstn skriver:

  I sverige tror man att twittrande och bloggande är MAKT. För då blir man läst och SEDD. Narcisistonanister…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s