Israeliska soldater räddade palestinsk bebis

Det var igår måndag 23/4 som en palestinsk kvinna anlände till en gränsövergång/checkpoint vid bosättningen Halamish med en sjuk dotter (blott tio dagar gammal) i famnen (Y). Vakthavande soldat kontaktade genast överstelöjtnanten och läkaren Michael Findlair. Han konstaterade att bebisen kräktes och led av akut och svår andnöd. Ett team av israeler i uniform påbörjade den akuta behandlingen, medan andra kallade på ambulans. När bebisens tillstånd hade stabiliserats av de israeliska soldaterna, evakuerades hon och modern med Röda Halvmånens ambulans till sjukhuset i Ramallah.

Bara under de senaste två veckorna har två liknande fall inträffat vid den här gränsövergången/bosättningen. Efter första hjälpen fick de sjuka palestinierna (barn och ungdomar) vård vid israeliska sjukhus.

Det förefaller, enligt bl a läkaren Findlair, som om många palestinier föredrar att först söka sig till den israeliska gränsövergången, eftersom man vet att där erbjuds ett gott mottagande och en professionell vård. Detta talar i sin tur om nödvändigheten av att den palestinska myndigheten måste förbättra sjukvården på Västbanken.

Men notisen vittnar också om Israels och Tzahals ideal. Vi har nu under några år, alltsedan den andra intifadan, haft en synnerligen spänd situation på Västbanken och vid alla checkpoints. Där har varit mycket terror, död och lidande, samt – som en följd av detta – hög beredskap, soldatnerver på helspänn, och drakoniska säkerhetsåtgärder vilket har lett till att många palestinier upplever daglig förnedring vid kontrollerna, och som också har lett till tragiska incidenter i form av bl a missfall och död. Utan att på något vis försvara eller förringa detta, bör man inte glömma bort sammanhangen – akuta terrorhot, uppjagad stämning, mycket folk, kaotiska situationer (bl a pga arrogant och dåligt organiserad vakthållning osv).

Men när läget vid en checkpoint/gränsövergång inte är i ett akut och kaotiskt läge, när det inte föreligger ett akut terrorhot, och när soldaterna på plats tidigt och tydligt ser och förstår att den kvinna som närmar sig inte utgör ett hot, då visar sig istället alltså de värderingar och ideal som genomsyrar samhället och armén. Det blir då självklart att man ska hjälpa den förtvivlade mamman och att ge den sjuka bebisen erforderlig vård. Att en judisk soldat skulle avvisa den här mamman och inte behandla det sjuka barnet, bara för att de är palestinska araber, är helt enkelt otänkbart, samt oförenligt med Judendomens, Staten Israels och Tzahals moraliska ideal och värderingar.

Kan man tänka sig någonting annat än att modern till barnet nu känner glädje och tacksamhet? Och att de israeliska soldaterna också känner tillfredsställelse och stolthet över den goda insatsen? Och att detta motarbetar det som vi alla ständigt måste se upp med – nämligen fördomar om ”den andre”, rädslorna och avhumaniseringen? Borde vi inte ta fasta på det goda, för att kunna främja sådana saker som samexistens, respekt för de mänskliga fri- och rättigheterna – samt freden?

Men visst – det är ju lättare och bekvämare, inte minst för Sveriges alla hetlevrade Mellanösterntyckare, att hålla fast vid uppfattningen att israelerna är nazister och palestinierna är terrorister. Lättare, bekvämare – och falskt. Problemen, missförhållandena och konflikterna i regionen skapar en sammanlagd komplexitet som gör att ingen bör räkna med diplomatiska genombrott och stora framsteg under 2012 på vägen mot tvåstatslösningen och freden. Men det är samtidigt både fegt och uselt att gömma sig bakom cynism, övertygelser och fördomar – att passivt tjata om att ”de inte vill ha fred” osv, i otaliga variationer.

Men mötet mellan de israeliska soldaterna och den palestinska kvinnan med det sjuka barnet andas humanism, godhet, medmänsklighet och – hopp.

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Israel, Västbanken. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Israeliska soldater räddade palestinsk bebis

  1. Bulten i Bo skriver:

    Ska man verkligen framhålla det som ett väl fungerande samhälle att folk beger sig till checkpoints när deras barn är akut sjuka?

  2. Bulten i Bo skriver:

    Jag antar att du inte har något exempel på när någon israel från den andra sidan frivilligt begett sig till en checkpoints är deras barn blivit sjuka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s