Palestinsk opinionsundersökning, maj 2012

Jerusalem Media and Communications Center intervjuade 1188 palestinier (Västbanken och Gaza) (J). 51% vill se president- och parlamentsval i år, men bara om Fatah och Hamas först når verklig försoning och enighet. 42% röstar i så fall på Fatah, 19% på Hamas. Men knappt hälften av de tillfrågade menar att Fatah har misslyckats med att genomföra reformer och bekämpa korruptionen. Om Marwan Barghouti en dag friges och ställer upp i ett presidentval kommer han enligt den här opinionsundersökningen att få 50% av rösterna. Khaled Mashaal20%. Knappt hälften tror dock inte att ledarna inom Hamas och Fatah är redo och kapabla att få till enighet och försoning. 60% har fortfarande förtroende för den palestinska myndigheten. 65% motsätter sig en avveckling av myndigheten. 50% vill se en tvåstatslösning, 25% föredrar enstatsditon. 80% föredrar fredligt motstånd mot Israel, medan 55% stödjer den väpnade kampen.

Många, även i Sverige, utgick från att fångutväxlingen (Shalit mot drygt tusen palestinier) skulle ge ett stort lyft för Hamas. Så blev det inte. Palestinierna vill se verklig försoning, men tvivlar på att ledarna är kapabla att fixa detta. Satsar Ship To Gaza på att häva islamiststyret i Gaza? Har fartygsaktivisterna en plan för att försöka hjälpa palestinierna att uppnå försoning och enighet? Eller satsar man i år igen på att ”basha” Israel, och att indirekt ge sitt stöd till Gazas islamister?

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Fatah, Gaza, Hamas, Israel, Västbanken. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Palestinsk opinionsundersökning, maj 2012

 1. Hannele Svahn skriver:

  80% föredrar fredlig lösning och 55 stödjer den väpnade kampen blir 135% :)

  • Roy skriver:

   Jag antar, utan att närmare ha kollat med undersökningsföretaget eller journalisten på Jpost, att ett antal av de tillfrågade föredrar en fredlig lösning men samtidigt ger sitt stöd till den väpnade kampen.

   Detta väcker naturligtvis många följdfrågor, men var sak har sin tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s