Staten Israel juni 2012 – i sitt livs form?

Ett och annat orosmoln på den ekonomiska himlen, men ändå anständiga siffror när det gäller tillväxt, inflation och arbetslöshet. Hyfsade (världens problem påverkar förstås även lilla Israel) prognoser. Annars gott om entreprenörer och vital företagsamhet. Turismen slog nyligen nytt rekord. Ständigt nya patent och start-ups. Förra årets sociala protester ledde till Trajtenberg som ledde till reformer. Mer är att vänta. Oligopol, makt- och pengakoncentration osv gör att kostnaderna för mat, boende och löpande vardagsutgifter skenar och gör det allt svårare för många familjer att få ihop hushållsbudgeten. Utbildningsnivån och kreativiteten och viljan att arbeta hårt talar dock för en ljus framtid, förutsatt att politikerna vågar och orkar ta itu med allt det som hämmar människornas och samhällets utveckling. Och OECD har bekräftat att det är orimligt dyrt i Israel. Att det är så beror inte på någon naturlag. Det kan bli bättre och billigare, saken kan åtgärdas. Därmed inser man potentialen i Israel. Redan nu finnas här hög standard, progressiv business, modernitet, världsledande företag och teknologi. Det är redan på många sätt och vis lysande, men landets verkliga potential ligger fortfarande fjättrad, dels under det jag har nämnt, men också pga säkerhetsläget och de ofantliga försvarsutgifterna (samt all tid och energi som 24/7 år och år används till ”säkerhetsarbetet”, i vid mening).

Säkerhetsläget i juni 2012 är bra. Vi är alla medvetna om hoten och riskerna och om hur allt snabbt och brutalt kan förändras, men idag och sedan en tid är det sant att vi åtnjuter hög säkerhet och ökad trygghet.

Trots vissa trista lagar så har fundamenten för vår demokratiska rättsstat inte rubbats. Och det som framförallt genomsyrar det israeliska samhället, och som kanske inte uppfattas och uppskattas av så många i exempelvis Sverige, är viljan att ständigt vara öppen, kritisk och tydlig angående samhällets brister. Inte leva på gamla meriter. Inte slå oss till ro, utan istället ständigt arbeta och förändra och förbättra. Och för att kunna skapa meningsfulla reformer, måste man först på ett korrekt sätt identifera problemet. Man måste komma ihåg att Israel är ett pulserande och pluralistiskt land med sju miljoner invånare, i en öppen och dynamisk demokrati. Här finns allt som människorna är kapabla till – allt det goda och allt det onda. Jag har heller aldrig någonsin, inför svenskar, försökt försvara allt med och i Israel. En sådan inställing vore ju absurd, nästan sinnessjuk. Men jag har ibland tagit mig an sådana som ifrågasätter staten Israels rätt att existera, eller de som döljer hat och och destruktivitet under förklädnaden ”kritik”. Diskursen i Sverige om Israel och Mellanöstern är ett dåligt skämt, och en viktig orsak till detta är prestigen hos de som sedan 30-40 tillbaka har tillåtits dominera debatten. När svenskar bråkar om den israelisk-palestinska konflikten så rör det sig istället mestadels om ett bråk mellan vänstern och högern i Sverige, och väldigt lite om sakfrågorna.

I samband med den senaste självständighetsdagen sa President Shimon Peres någonting i stil med att varje generation i Israel har överglänst den föregående. Den onelinern kan förstås problematiseras men visst – alltsedan de första spadtagen har människorna fortsatt bygget. Allt blir ständigt mer sofistikerat, men skulle aldrig ha blivit av, om det inte vore för pionjärernas och de föregående generationernas bedrifter.

Är Israel, i juni 2012, i sitt livs form? Svar: ja. Allt kan dock bli ännu bättre. Dessutom – allting flyter och förändras, och stora utmaningar och prövningar, inom en rad olika områden, väntar inom kort. Shalom.

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Israel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s