Och nu våras det även snart för Jordanien?

Granaterna som landade på norra Golanhöjderna avfyrades av den syriska armén och riktades av allt att döma mot rebeller i  byn Jubata al Khashab. Inga döda eller skadade. Det var enligt Tzahals talespersoner ej fråga om en attack mot Israel. Men med fler incidenter där oroligheterna spiller över, inte bara bara till Israel utan även till Libanon, ökar risken för förvecklingar av skilda slag. Irans Revolutionsgarde har manskap på plats i Syrien, och det har kommit rapporter om att terrorister från bl a Al Qaida opererar i området. Israel följer utvecklingen noggrant och håller inte minst koll på vad som händer med Syriens enorma lager av kemiska vapen. Läs också detta – UN envoy Brahimi: Situation in Syria is extremely bad, and getting worse.

Hillary Clinton på besök i Kairo, uppmanar regimen att förbättra relationen till Israel. Morsi deklarerar, igen, att Egypten även framgent ska respektera fredsavtalet. En notis i media meddelar också (än så länge obekräftade uppgifter) att Israel och Egypten har kommit överens om att förändra säkerhetsarrangemangen i Sinai. Det sägs att Israel gått med på att egyptiskt spaningsflyg nu får användas i gränsområdet. Ynet.

Förutom problemen och oroligheterna i Libanon, Syrien och Egypten så syns nu även oroande tecken i Jordanien, åtminstone enligt Debkafile. Det muslimska brödraskapet utmanar kung Abdullah och kräver att Jordanien ska bli en konstitutionell monarki. Vissa bedömare befarar att efter framgångarna i Egypten kommer det muslimska brödraskapet snart att vinna makt i Damaskus. Därefter kanske även i Amman samt i Riyadh. Brödraskapsledare har meddelat att kung Abdullah måste ge positiv respons senast den 10:e oktober, annars blir det av allt att döma stora demonstrationer i landet – en arabisk vår även i Jordanien? Debkafile skissar några alternativ för Abdullah:

– Om han ger efter och inför reformer för att skapa en konstitutionell monarki banar han med all sannolikhet väg för att brödraskapet tar makten i Jordanien, precis som man gjorde i Egypten.

– Om han säger nej finns det risk för stora demonstrationer. Det kan bli en arabisk vår i Jordanien. Det kan bli en blodig årstid. Det finns exempelvis risk för att landets beduinstammar, som överlag har varit lojala till det hashemitiska kungadömet, ska medverka aktivt i protester mot regimen. Frågan är också hur palestinierna, som utgör 60% av befolkningen, kommer att agera i sådana krislägen.

– Abdullah kan försöka, via diverse medlare, att få till en kompromiss. Samtal har redan hållits, dock utan framgång, inte minst pga att brödraskapet har intagit en tämligen kompromisslös hållning. Det sägs nu att kungen inom kort ska göra ett nytt försök att dämpa tonläget och kyla ner känslorna. Om han misslyckas räknar vissa med att tiotusentals kan komma att genomföra mer eller mindre dagliga demonstrationer mot den hashemitiska regimen, med start i början av oktober.

Det återstår att se hur det hela utvecklar sig. Jordaniens säkerhetstjänster har sedan många, många år varit synnerligen effektiva och framgångsrika i arbetet med att säkra kungadömets stabilitet och existens. Och Jordanien har hittills inte dragits med i de revolutionära stämningar som vi har sett i många andra arabländer. Men brödraskapet tycks nu ändra inriktning och taktik – från en något kuvad roll som opposition, till aktivism mot regimen.

USA spelar naturligtvis en stor roll även när det gäller Jordanien. Och för Israels del är det ju också ett synnerligen angeläget ärende. Vi ser vad som händer i Sinai, Egypten, och i Syrien och Libanon. Freden med Jordanien är viktig för Israel. Men vad händer med den, om vi nu får se en turbulent vår i det hashemitiska kungadömet?

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Egypten, Israel, jordanien, Mellanöstern, Syrien. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Och nu våras det även snart för Jordanien?

 1. Roy skriver:

  Lästips, ynet – ”Declassified documents reveal failures of Yom Kippur war”.

 2. Ulisses skriver:

  Roy, skoj att se att du är tillbaks.
  Ska bli intressant att följa dina skriverier.

 3. Roy skriver:

  Uppföljning, Jpost – ”A late-blooming Arab Spring in Jordan?” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=286356

  Ett citat: I don’t think Jordan is on the same Arab Spring track as other countries, but we are looking at a new peak of these demonstrations. It’s normal that when dialogue channels are closed, people will go to the streets,” said Oraib Rantawi, founder and director-general of the Al-Quds Center for Political Studies in Amman.

  Men andra menar och befarar att det muslimska brödraskapet överväger att dra igång mer aggressiva demonstrationer och aktioner – mot den hashemitiska regimen.

 4. Roy skriver:

  ”Jordan´s king dissolves parliament ahead of elections”. (Ynet)

  • Roy skriver:

   Jordaniens islamister uppmanar till bojkott av valet – (ynet). Varje fredag under 22 månader har islamister och andra demonstrerat mot regimen. Igår hölls den hittills största demonstrationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s