Fortsatt farlig utveckling i Mellanöstern – några uppdateringar

Igår dödades 305 människor i Syrien. Upprorets blodigaste dag. Men när Egyptens president Morsi talar inför FN:s generalförsamling använder han vaga och urvattnade ord om Syrien. Medan andra arabledare kräver aktion/intervenering mot Assads regim, talar Morsi undvikande och ser ingen anledning att vidta extraordinära åtgärder för att stoppa blodbadet i Syrien. Men när Morsi talar om Israel och palestinierna använder han en mer aggressiv retorik. Han nämner Israel och använder ordet ”kolonialism”. Det ”ockuperade Jerusalems identitet” måste ”förändras”. Visserligen betonar Morsi att Egypten även framgent ska respektera fredsavtalet med Israel, men retoriken visar samtidigt att han liksom Ahmadinejad ser Israel som en främmande kropp i regionen – som kolonialism, som en illegitim regim, något som man alltså måste bekämpa och ifrågasätta. Det finns med andra ord all anledning att noggrant följa och analysera utvecklingen i Egypten. Terroristerna har vunnit mark i Sinai, och Morsi blandar fredavtalsförsäkringar med aggressiv och anti-israelisk retorik.

Hizbollah ökar stödet till Assad, enligt amerikanska och libanesiska källor. US Treasury Department riktar sanktioner mot Nasrallah och två andra Hizbollahledare.

The department accused Hezbollah of “providing training, advice, and extensive logistical support to the Government of Syria.” Hezbollah has also helped the Syrian government push rebel forces from some areas in Syria, the Treasury Department said. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4286222,00.html

Klart är också att Irans revolutionsgarde opererar i Syrien. Debkafile tillägger nu att iranierna hjälper Syrien med att förvandla Shabbiha-milisen till ett slags andra Al-Quds-styrka. Drygt 2000 medlemmar ur det iranska revolutionsgardet sägs nu finnas på plats i Syrien. Flygtransporterna med manskap och vapen, från Teheran via Iraks luftrum till Syrien, forsätter med ökad intensitet. Revolutionsgardets Al Quds-styrka sysslar med hemliga terroraktiviteter utanför Irans gränser. 50-60 000 mannar inom den syriska Shabbiha-milisen tränas nu av Iran, med Al Quds-styrkan som modell, för att kunna användas i de repressiva tillslagen mot rebellerna. Ledaren för Shabbiha-milisen heter Izzat Hassan. Han har enligt uppgift haft flera möten med de iranska generalerna Ibrahim Hamadani (Teherans ”Syrienbefäl”) och Qassem Soleimani (tillhör Al Quds-styrkans ledarstab).

Samtidigt meddelar Israels UD att sanktionerna mot Iran biter rejält – Sanctions against Iran having dramatic impact. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-s-foreign-ministry-sanctions-against-iran-are-having-dramatic-impact.premium-1.466860#

Och Netanyahu gör sig redo för ännu ett tal inför FN:s generalförsamling. Det blir säkert ett antal skarpa ord om Iran, och om vad det internationella samfundet bör göra. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=286240

Men omvärldsintressade svenskar, som särskilt intresserar sig för Mellanöstern, tänker och talar mest om Ship to Gaza? Ta en ny titt på regionen – den farliga utvecklingen i Kairo, terrorväldet i Sinai, riskerna för en arabisk vår med åtföljande instabilitet även i Jordanien, blodbadet i Syrien, hoten från Hizbollah i Libanon, islamistterrorn från Gaza – samt Irans vägran att leva upp till sina internationella åtaganden vad beträffar det kärntekniska programmet. Israel är omgärdat av farliga kriser. Det som sker i de nämnda länderna har inte med bosättningar eller sjöblockader att göra. Därför bör omvärlden, inklusive Sverige och Carl Bildt, adressera de problem och konflikter i Mellanöstern som äventyrar den internationella freden och stabiliteten. Därefter kan vi samtala om andra viktiga frågor, bl a den som handlar om att terrorn från Gaza mot Israel måste upphöra. Till detta frågan om hur omvärlden bäst kan hjälpa palestinierna till att nå genuin enighet, och om vad som kan göras för att förmå PA-ledarna att återuppta fredsförhandlingarna med Israel. Men de stora hoten mot freden och stabiliteten i Mellanöstern och världen är främst kopplade till utvecklingen i Iran och Persiska Viken, Syrien, Libanon, Jordanien, Gaza och Egypten.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Egypten, Hizbollah, Iran, Israel, Mellanöstern, Syrien. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fortsatt farlig utveckling i Mellanöstern – några uppdateringar

 1. Roy skriver:

  Tidigare idag skrev jag följande mening i inlägget: ”Israel är omgärdat av farliga kriser.” Senare såg jag Ehud Baraks variant på samma tema, i samband med dagens utspel i media, där han bl a pratade om Yom Kippur-kriget 1973. Ang. dagens situation sa han: ”The region around us is on fire.”
  Och:
  ”When faced with the ultimate test, we can rely on no one but ourselves.”

 2. Ulisses skriver:

  ”Det som sker i de nämnda länderna har inte med bosättningar (…) att göra.”

  Inte? Roy, det är här du drar alla över en kam och oreflekterat ger dig i hän att tro att det som sker runt Israel just nu inte till stor del beror på Israels politik gentemot palestinier de senaste 60 åren.

  Låt oss agree to disagree. Jag påstår inte att allt det som sker hade kunnat gå att undvika med att förhindra utbyggnaden av bosättningar på palestinsk mark. Men det hade gått att få med sig Egypten, Libanon, USA och så många andra viktiga länder i världen om Israel infört en politik som går att sympatisera med. Men Israels ledare har varken visat prov på seriösa fredsansträngningar, eller hur? På samma gång pekar de på kriget som är på väg. Känner du dig inte lurad som Israelisk medborgare?

 3. Anders skriver:

  Det låter som historierevisionism, Ulisses. Sexdagarskriget bröt inte ut ur ett vakuum. Israel fick inte leva i fred före 1967 och bosättningarna. Inte heller det judiska styret före Israel fick leva i fred. Eller ens regionens judar innan dess. Kritisera gärna bosättningarna om Du vill, men skriv inte om historien.

 4. Roy skriver:

  Med inlägget ville jag bara bl a peka på de konflikter som f.n utgör de största hoten mot fred och stabilitet i Mellanöstern och världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s