Den turkisk-syriska krisen, update 6/10

Nya granatattacker och artilleribeskjutningar i det turkisk-syriska gränsområdet. Erdogan klargör att Turkiets varningar inte är en bluff.

I ynet (Will Erdogan get tough?) noterar Ron Ben-Yishai att Ankara visserligen får bistånd för att kunna ta hand om och hantera flyktingsituationen (drygt 100 000 syrier i läger i Turkiet), men att situationen ändå medför stora kostnader för Turkiet. Till detta kommer oron för att kurder samt Global Jihad-terrorister tar sig in i lägren samt till rebellernas baser – terrorister som på sikt kan utgöra hot mot både Syrien och Turkiet. Detta har föranlett den turkiska ledningen att stoppa tusentals flyktingar från att komma fram till lägren inne i Turkiet. Man har istället satt upp läger vid själva gränsen. Man har också bett FN och NATO att upprätta humanitära zoner från gränsen in på syriskt territorium. Tanken är att luftrummet i dessa zoner ska vara stängt för alla, och att NATO-trupper på marken ska skydda flyktingarna. (Intressant är också att syriska trupper regelbundet förföljer och bekämpar rebeller in på libanesiskt territorium. Regimen i Beirut anses svag, och Hizbollah stödjer regimen i Damaskus. Men den syriska armén har varit väldigt noga med att inte fortsätta jakten på rebeller in till de andra länderna – Jordanien, Turkiet och Israel. Assad fruktar att ett sådant agerande från den syriska armén skulle leda till motattacker och krig. De granater som ofta faller på Golanhöjderna anses av bl a Israel som misstag – något som Assad och den syriska armén verkligen försöker undvika. Att man inte alltid lyckas undvika detta bekräftar i sin tur att läget i Syrien är desperat och kaotiskt.)

Ett sådant scenario skulle av Alawitregimen i Damaskus ses som en kränkning av landets suveränitet och territoriella integritet. Underrättelsetjänster i EU och USA gör bedömningen att Assad fortfarande är inriktad på strid och därför kommer att skicka trupper för att slå mot de som försöker upprätta zoner inne på syriskt territorium.

Turkiet vill inte ha ett fullskaligt krig med Syrien. Visserligen skulle Assadregimens fall innebära att Irans inflytande i området minskar, men ett krig innebär stora kostnader och kan dessutom leda till att Turkiet kan komma att dras in i ett mycket blodigt och utdraget inbördeskrig, i likhet med som hände USA i Irak. Och om Turkiet efter ett krig drar sig tillbaka finns risken att syriska kurder försöker etablera en självständig stat, vilket kan leda till liknande aktioner från kurderna i Turkiet. Ett kraschat och kaotiskt Syrien medför också ökade risker för att Al Qaida-grupper av olika slag kan utnyttja situationen, som de tidigare har gjort i exempelvis Somalia och Sinai, för att från syriskt territorium genomföra terrordåd mot mål i Turkiet,

Ben-Yishai och andra menar att Erdogan i det längsta kommer att undvika större åtgärder och operationer mot Syrien, bl a av de skäl som nämns i artikeln. Men det kan tänkas att man ändå en dag väljer att agera i Syrien som man agerade mot PKK i norra Irak. Där har Turkiet i praktiken etablerat ett slags säkerhetszon. Ett liknande scenario kan bli aktuellt i Syrien – en militär buffertzon för att skydda flyktingar och bekämpa terrorister.

So – will Erdogan get tough? En nyhetnotis (British Guardian – Ynet) idag (Report: Syria agrees to buffer zone along Turkish border) antyder alltså en deal (som skulle inkludera att Syrien har gått med på att hålla sina trupper borta från ett område som sträcker sig en mil från gränsen in på syriskt territorium). Det rör sig dock än så länge om obekräftade uppgifter.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Syrien, Turkiet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s