Notis – påminnelse

Hamas gör allt man kan för att skada civila i Israel. Hamaskrigarna gömmer sig bland civila i Gaza. Hamas är en terroristorganisation. Bara en påminnelse.

Anledningen till att Israel inte bombar på Västbanken är att det inte avfyras raketer därifrån mot civila israeler. Det är Hamasledarnas terrorism som tvingar Israel att agera mot mål i Gaza. Den palestinska myndigheten har gjort och gör alltjämt ett utmärkt jobb när det gäller att bekämpa terroristerna på Västbanken. Men palestinierna i Gaza lyder under en terroristregim som torterar den egna befolkningen (se rapport från Human Rights Watch) och som genomför terrorattacker mot civila i Israel.

Israel vidtar mycket stora ansträngningar för att minimera de kollaterala skadorna i Gaza. Att tala om ett urskillningslöst bombande är en lögn. Israels mål är att få till en vapenvila. Men en vapenvila värd namnet – noll raketer från Gaza mot civila i Israel. Ingvar Persson skriver i Aftonbladet att kriget måste sluta, att det nu bara återstår att vädja om ett slut på våldet. Jo, men varför har inte Persson under de senaste åren vädjat om att det måste bli ett slut på raketbeskjutningen mot civila i Israel? Det är minst sagt beklämmande att se hur Ingvar Persson och många andra under åratal ger sitt tysta godkännande till terrorattackerna mot civila i södra Israel, och sedan rycker ut och kräver ett stopp på våldet först när Israel gör det som varje icke-självmordsbenägen stat har rätt att göra, nämligen att sörja för medborgarnas säkerhet. Inget land – inte USA, inte Ryssland, inte Sverige – ingen stat kan vika sig för terroristernas världsbild och diktat. Det förstår och anser även Carl Bildt, även om han av någon anledning inte vill säga/blogga detta offentligt.

I den bästa av världar skulle vi få se ett fredsavtal, med en tydlig och reglerad gräns, och ett slut på allt våld över denna gräns. Men i avsaknaden av detta, i fallet Gaza, kan vi tills vidare bara hoppas på tillfälliga vapenvilor. När nu många kräver ett slut på våldet så är det precis vad Israel önskar – ett slut på raketvåldet mot civila i Israel. Om detta uppnås, kommer även Israel att avsluta de militära aktionerna. Så låt oss då hoppas att Morsi och Egypten lyckas förmå Hamas att gå med på en vapenvila. Det är ett utmärkt tillfälle för Brödraskapet och den nya regimen att visa vad man går för, att visa sin fredsvilja samt sin skicklighet som medlare. Israel skulle välkomna detta. Men hädanefter gäller noll-tolerans mot raketbeskjutningen. Detta måste alla förstå. En halvmesyr – likt det vi sett under de senaste åren, med våld och lugna perioder om vartannat, med enstaka raketer då och då – är oacceptabel.

Israel menar vad man säger, och med bl a USA:s stöd står det klart att man är redo att fullfölja till dess att man har uppnått målet – en vapenvila värd namnet, baserat på avskräckning. Det kan bli tal om en stor operation som i kraft, intensitet och effektivitet överträffar det vi såg i samband med ”Gjutet Bly” för ca fyra år sedan. Låt oss hoppas att vi slipper se en sådan trist utveckling. Låt oss hoppas att Morsi, med stöd från EU och andra, lyckas förmå Hamas och de andra grupperna att sluta skjuta raketer mot civila i Israel. Om medlingen misslyckas kommer Israel att fullfölja till dess att islamisterna har fattat vad som gäller.

Extremt uppskruvade och hysteriska röster varnar nu för det att det råder en stor risk att krisen i Gaza ska leda till regionala förvecklingar. Visst föreligger det en risk, men den är inte så stor som alarmisterna vill göra gällande. Det finns betydligt större hot mot den regionala stabiliteten, exempelvis krisen i Syrien, som redan har spillt över till Turkiet, Israel och Libanon, och som har krävt närmare 40 000 dödsoffer, samt lett till att det idag finns hundratusentals syriska flyktingar utspridda i ett antal länder. Det finns även ca 2,5 miljoner internflyktingar i Syrien.

Och än så länge nöjer sig Nasrallah med hätsk och förutsägbar kritik/propaganda. Det andra Libanonkriget innebar en verklig avskräckningseffekt. Hizbollah vågar f.n inte attackera Israel.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Hamas, Israel. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Notis – påminnelse

 1. Ping: Hamas terror och rätten att försvara sig | Fröjdhpunktse

 2. Roy skriver:

  Det jag säger om Morsi är alltså vad han borde göra – den aktuella krisen är ett test, även för Brödraskapet, Kairo och Egypten. Ynet – ”Morsi warns Israel will pay a heavy price.”

  USA och EU (inklusive Sverige och Bildt) bör sätta press på Morsi. Den egyptiske presidenten bör försöka förmå Hamas att gå med en vapenvila, så snart som möjligt. Att stödja och uppmuntra Hamas att fortsätta med sina terrorattacker vore ett stort misstag.

 3. Roy skriver:

  Barak approves increase in call-up of IDF reservists (Jpost).

 4. BR skriver:

  Det räcker liksom inte med att tvinga Hamas et consortes att sluta avfyra raketer mot Israel. Så länge som Hamas är vid makten i Gaza kommer hotet om alltmer sofistikerade missilangrepp mot Israel att kvarstå.
  Islamismen i Gaza måste krossas en gång för alla och PA insättas som administration även där.

  /BR

  • Roy skriver:

   ”En gång för alla” – tror jag inte på. Och vi kommer ju inte att få se ett scenario där Israel krossar Hamas och sedan hjälper PA att ta över makten i Gaza. Så vem är det då som ska krossa islamisterna, enligt din mening?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s