Ett litet kåseri: Försvarspelare mot Iran?

Hur mycket av den aktuella krisen i Gaza handlar om Irans misstänkta kärnvapenprogram? Igår argumenterade Henry Kissinger (Washington Post – ”Iran must be President Obama´s immediate priority”) för att USA måste om inte deklarera ett antal röda linjer, så åtminstone dra upp tydligare riktlinjer för hur den diplomatiska processen ska nå fram till ett beslut/resultat. Har Obama i själva verket redan omvärderat sin tidigare policy visavi Iran? I den aktuella krisens inledande skede har Obama markerat ett oreserverat stöd för Israels aktioner i Gaza. Sedan tidigare cirkulerar rykten om en överenskommelse mellan Iran, Hizbollah och Hamas om att koordinera attacker mot Israel från flera håll, i den händelse USA/Israel attackerar Irans kärntekniska anläggningar. Men den koordinerade anstormningen mot Israel skulle också kunna triggas av en israelisk operation i Gaza. Vi har sett notiser om att Mashaal vill hämnas bombningen i Yarmouk i Sudan. Vi hör även, apropå tänkbara förvecklingar, misstankar om att raketer har avfyrats från Sinai.

Vidare – bulletin om att Hizbollah har höjt beredskapen i Libanon. Och det senaste – Irans försvarsminister Ahmed Vahidi säger att det enda som kan få stopp på Israels förbrytelser är en enad och revolutionär aktion mot Israel från den muslimska världen. Är det vi nu bevittnar ouverturen till showdown Iran? Eller är det ett slags generalrepetition inför den föreställningen: Israel visar stor beslutsamhet i Gaza – Hamas och Islamiska Jihad svarar, uppbackat av Iran, med större eldkraft och med mer avancerade vapen än vad man hittills har visat upp – Islamiska Jihad eller någon annan grupp i Libanon skjuter raketer mot norra Israel – Israel svarar med bombningar mot mål i Libanon – Hizbollah deklarerar detta som en provokation och svarar, uppbackat och frammanat av Iran, med massiva missilattacker mot Israel – terrorgrupper i Syrien ansluter och tar sig in över Golan och genomför terrordåd -Israel bombar mål i Syrien. Därmed aktiveras Irans länk och långa arm fullt ut – från Iran via Syrien och Hizbollah, samt via Sudan och Egypten till Hamas & Co i Gaza. Detta leder till att Israel, kanske tillsammans med USA, inleder en intensiv bombkampanj mot Iran? Igen – är det vi nu ser i Gaza startskottet till scenariet showdown Iran, eller är det ett slags förövning? Netanyahu och Barak synar Irans kort, känner de iranska ledarna på pulsen. Man bör komma ihåg de senaste turerna i det ”hemliga kriget” – terrordådet i Burgas; explosionen i Qom som förstörde elkablar och som enligt vissa bedömare orsakade en brand och förstörde ett antal centrifuger nere i den underjordiska Fordo-faciliteten; drönarinfiltrationen över Israel, enligt uppgift en iransk UAV, ivägskickad och styrd av Hizbollah; bombningen i Sudan.

Men idag hör vi även att ledare från Egypten, Qatar och Turkiet träffas i Kairo, där man sägs föra samtal med ledare från Hamas och Islamiska Jihad för att få till en vapenvila. I så fall – Morsi´s hätska retorik mot Israel är en sak. Påtryckningar från inte minst USA, samt egna överläggningar om vad som är bra för Egypten (plus rekommendationer från den egyptiska militären), har gjort att Brödraskapet försöker förmå Hamas att gå med att helt upphöra med raketbeskjutningen mot civila i Israel. Om detta är sant så är det goda nyheter.

Det vore oklokt att ifrågasätta Israels beslutsamhet i den uppkomna krisen. Om Hamas fortsätter med raketattackerna så har Israel en plan redo för en storskalig operation i hela Gaza. Men detta paras med kontakter och kanaler för att förmå Hamas att göra det som krävs – noll raketer mot civila i Israel. Tidigare kriser har lärt oss att Hamas, parallellt med förhandlingar om vapenvila, är måna om att in i det sista skjuta så många raketer som möjligt för att demonstrera makt och förmåga. Om uppgifterna angående samtalen i Kairo är riktiga kan vi anta att det nu rör sig om början av en fas som kan leda till en vapenvila. Ett möjligt problem för Hamas kan vara att samtidigt som man hör Israels krav – absolut stopp för raketbeskjutningen, och Israel menar vad man säger – så kan där finnas påtryckningar från Iran om att fortsätta striderna. Men jag har naturligtvis ingen aning om vad Teheran just nu säger till Haniyeh & Co. Kanske nöjer man sig med ytterligare några dagar av strider, för att sedan gå med på vapenvila och därmed förekomma en storskalig markoffensiv från Israels sida i hela Gaza. Klart är också att det blir svårt för Hamasledarna att ge upp den ordning de åtnjutit under de senaste åren – de har ju i stor utsträckning hållit i taktpinnen och påverkat den dynamik som handlat om att lugna perioder varvats med våldsamheter. Kanske har tuppkammen och storhetsvansinnet vuxit för högt och långt – kanske har de börjat tro att de nu kan avskräcka Israel från att genomföra stora operationer i Gaza. Det är i så fall en väldigt farlig illusion, och det vi nu ser är ju en påminnelse från Israels sida om vem som är starkast och om fortsatt beslutsamhet att göra det som krävs för att värna medborgarnas säkerhet och statens existens. Att gå med på att helt upphöra med raketbeskjutningen – och igen: Israel menar vad man säger – är säkert traumatiskt för Gazas islamistledare. Möjligen kan en övertygelse om att det blir ett stort krig i Mellanöstern om ett halvår göra att man nu går med på Israels krav. I så fall kommer man att se på vapenvilan som en mobiliseringsperiod (med intensiv vapensmuggling) inför nästa sammandrabbning.

Ett par saker från tidigare inlägg tål att upprepas – i avsaknad av fredsavtal får alla parter finna sig i att lugna perioder varvas med strider; ingen demokratisk stat kan acceptera att medborgarna kontinuerligt över många år utsätts för terrordåd (raketbeskjutning från terroristorganisationen Hamas mot civila i Israel är terrorism) – och när det då som sagt inte finns några utsikter till ett fredsavtal så är regeringen skyldig att agera på andra sätt för att sörja för medborgarnas säkerhet. Det finns dock ingen ”stor smäll” som ”en gång för alla” löser alla problem. Det vi ser är ytterligare ett kapitel i det drama som följer av att det är ett oreglerat tillstånd – att det inte föreligger ett fredsavtal med tydliga gränser. Det som sker är dock samtidigt ytterligare ett inslag i spänningen mellan Israel och Iran. Vad som blir den springande punkten, casus belli, strået som knäcker kamelens rygg, vad som triggar igång Det Stora Irankriget – vet ej. Närmast gäller dock fortsatta strider i Gaza, samt överläggningar i Kairo om en tänkbar vapenvila.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Gaza, Hamas, Israel. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ett litet kåseri: Försvarspelare mot Iran?

 1. Roy skriver:

  Tänkbar morot för Hamas – att man kommer överens med Kairo om bättre förhållanden vid gränsövergången, ökad handel osv.

 2. Roy skriver:

  Eller med andra ord – att inte bara få stopp på raketbeskjutningen för en tid framåt, utan även att varna alla de som ibland kallas för Irans´proxies att inte ansluta och attackera Israel i ett koordinerat svar från flera håll på en attack från USA:s och/eller Israels sida mot Irans kärntekniska anläggningar. Israel skickar ett budskap om förmåga och beslutsamhet om att ta sig an samtliga fiender, samtidigt, på flera fronter. Men är den aktuella operationen då även en indikation på att en attack mot Iran är ”nära förestående”? Har Israel övertygats om att Obama övertygats om det futila i att satsa på diplomatiska förhandlingar med Iran?

  Det är i sig en mycket viktig sak för Israel att få stopp på den pågende raketbeskjutningen mot Israel. Men det är Iran som är Den stora Säkerhetsfrågan, det strategiska hotet. Regeringen är skyldig att sörja för medborgarnas säkerhet. Det akuta hotet mot invånarna i södra Israel kommer från Gaza. Det stora hotet mot hela Israel kommer från Iran. Den pågående operationen är en rekommendation från Israel om att Irans proxies ska hålla sig utanför det kommande (?) kriget. Men om de väljer att ansluta så kommer de att besegras, på samtliga fronter – Hamas och Islamiska Jihad i Gaza, terrorgrupper i Syrien, Hizbollah i Libanon. Samtidigt som Israel tar sig an Irans kärntekniska anläggningar.

 3. Roy skriver:

  Fr[n ynet http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4307247,00.html
  The lifting of the Gaza blockade and international community guarantees for the cessation of targeted killings – these are the conditions Hamas has put forward in exchange for halting its rocket fire at Israel, the Islamic Jihad-affiliated Palestine al-Youm website reported Saturday.

  Detta kommer Israel inte att ga med pa. Forts foljer.

 4. Sion skriver:

  66 döda palestinier flera hundra skadade.
  många barn, de flesta civila
  http://blogs.aljazeera.com/liveblog

 5. Roy skriver:

  ”Israel blames Iran for Gaza terror” (Ynet).

  Debkafile rapporterar även (obekräftade uppgifter) om nya och stora vapenleveranser från Iran. Om detta stämmer kan Israel komma att attackera dessa transporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s