Ett Nej från Sverige är ett Ja till fredsförhandlingar

Läser Anna Dahlbergs ledare i Expressen (”Sverige bör rösta ja till Palestina i FN”). Hon menar att Israel borde bejaka och välkomna PA-ledarnas diplomatiska offensiv – Israel bör belöna ledarna i Ramallah, eftersom deras agerande enligt Dahlberg är det rätta och goda alternativet, till skillnad från det som Hamas står för. Men detta är ett absurt resonemang, vilket understryks av att två ord saknas i artikeln – direkta förhandlingar. Hamas, som inte erkänner Israel, flyr undan de direkta förhandlingarna för att istället satsa på terrorism. Även PA-ledarna flyr undan de direkta förhandlingarna. Men deras flykt handlar om att satsa på diplomatiska kampanjer mot Israel. Eller med bl a Nabil Shaaths ord: man vill sätta Israel under internationell belägring. Den ambitionen är dock varken fredlig eller förtroendeingivande.

Israel oroar sig i första hand inte för själva omröstningen och statusuppgraderingen, utan för vad PA-ledarna kommer att använda den nya statusen till. Abbas och de andra har bl a antytt och aviserat att man tänker dra israeler inför den internationella brottsmålsdomstolen (och därutöver kritisera, bekämpa, genera och brännmärka Israel i ytteligare ett antal fora). Inte heller detta är en förtroendeskapande och fredlig handling, Att vägra förhandla för att istället gå via generalförsamlingen till brottsmålsdomstolen innebär dessutom att man ignorerar både Osloavtalet och Färdplanen. Därmed anser den nuvarande regeringen i Jerusalem att man måste bestraffa PA, bl a genom att hålla inne utbetalningar (även kongressen i USA kommer att hålla inne stöd till PA). Så Israel pratar här två språk – man använder våld för att avskräcka Hamas från att skjuta raketer mot civila i Israel, och man använder diplomatiska åtgärder för att bestraffa PA-ledarnas diplomatiska fientligheter. Allt för att förmå de palestinska ledarna att komma tillbaka till förhandlingsbordet.

Obama och Clinton röstar nej till Palestina i FN. Man säger nej till Hamas´terrorism och nej till den palestinska myndighetetens offensiv i generalförsamlingen. Anledningen till att man säger nej är att man håller fast vid de två ord som alltså saknas i Dahlbergs artikel – direkta förhandlingar.

De palestinska ledarna flyr dessutom de egna och interna problemen – splittringen, oförmågan att skapa försoning och enighet. De palestinska ledarna är f.n och helt enkelt, pga splittringen, oförmögna att fredsförhandla med Israel. Sverige och EU borde ägna mer energi och större resurser åt att hjälpa palestinierna att uppnå försoning och enighet. Det är ju först därefter som förhandlingar med Israel kan bli meningsfulla. Tills vidare bör dock Sverige rösta nej till Palestina i FN. En svensk nej-röst är ett rungande Ja till direkta förhandlingar. En svensk nej-röst är en protest mot PA-ledarnas fientliga ambitioner om att sätta Israel under internationell och diplomatisk belägring. Säg Ja till förhandlingar, det enda som kan leda till hållbara kompromisser och en verklig fred. Låt er inspireras av USA:s president Barack Obama, som inte bara ger ett solklart och starkt stöd till Israels operation mot Hamas i Gaza (även om också han naturligtvis oroas av våldet och riskerna för att civila skadas och dödas), utan som även tänker rösta nej till Palestina i FN.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i FN, Hamas, Israel, PA. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett Nej från Sverige är ett Ja till fredsförhandlingar

 1. Sion skriver:

  Obama spelar teater för Israel. Garantier har getts vid tidigare datum herr Alterman. Om du varit inblandad i politiken tidigare så hade du förstått att det som sägs officiellt inte reflekterar Obamas vilja, utan endast det han är tvungen till att säga och göra för att överleva för sin politiska överlevnads skull. Det har varit så länge i USA, och det är förbluffande att se dig skriva att andra ska inspireras av Obama som ger starkt stöd till Israels attacker mot civila mål bl.a.

  Tvärtom, de handlingar som Obama visat stöd för på senare tid har i andra länders ögon setts som en av avigsidorna med att vara USAs president och Israels bästa vän. Det här stödet som andra ska ”inspireras av” ses som Obamas dåliga arbete under hans presidentperiod.

  Roy, vill du säga ja till förhandlingar? SÄG NEJ TILL BOSÄTTNINGAR.

 2. Sion skriver:

  Nu har IDF bombat och drabbat sjukhus, polisstation, Mediebyggnader, Hotell, och vanliga bostadsområden.

  Vad har du att säga om att de flesta dödade i israeliska flygbombningar är barn och kvinnor? Vad har dessa människor någonsin gjort Israel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s