Krisuppdatering 21/11

Vid ett möte idag med Ban Ki-Moon sa Netanyahu bl a detta:

The moment we draw symmetry between the victims of terror and the unintended casualties that result from legitimate military action against the terrorists, the minute that false symmetry is drawn, the terrorists win.

Terrordådet i Tel Aviv minner om gamla och onda tider. Det finns risk för fler attacker, med åtföljande risk för eskalering. Hillary Clinton vädjar dock fortfarande om ”de-escalation” (hon använder det begreppet istället för ”ceasefire”, eller ”lull”).

Det finns sedan tidigare farhågor om att Hamas den här gången – stärkta av stödet från Iran, Egypten, Qatar, Turkiet, Sudan m.fl. – kan komma att trappa upp striderna och utföra fler dåd som får oss att minnas den andra intifadan. Dagens terrordåd i Tel Aviv kan vara en signal om en sådan terrorupptrappning, men inte nödvändigtvis så. Sedan tidigare vet vi hur man försöker demonstrera så mycket makt och förmåga som möjligt inför en förväntad vapenvila. Kommer Gaza-krisen återigen att ”isoleras” och stanna där, eller kommer vi i efterhand att blicka tillbaka på de här dagarna som det första kapitlet i en större drabbning med fler aktörer involverade runtom i regionen? Den som lever får se. Ser nu en bulletin om att Al-Aqsa-martyrernas brigader har tagit på sig ansvaret för dådet. Möte i Israels säkerhetskabinett. Ett kraftfullt svar mot terroristerna är att vänta.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Gaza, Hamas, Israel. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Krisuppdatering 21/11

 1. Roy skriver:

  Vissa terrorister/grupper (t ex martyrbrigaderna) lockas ju nu av att få till en eskalering – att det ska bli en utveckling mot ett slags tredje intifada. Vissa menar att det inte föreligger någon stor risk för att palestinierna på Västbanken skulle vilja/orka dra igång en ny intifada. Men andra har sedan tidigare varnat för att lugnet på Västbanken mycket väl och snabbt kan förändras till oroligheter och våldsamheter. Här några lästips (artiklar i september och oktober) :

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4294191,00.html – av Ronen Bergman. ”Relative calm in West Bank is deceiving and intoxicating; time is not on Israel´s side.”

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4287024,00.html
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4287171,00.html – två artiklar av Ron Ben Yishai: ”Israeli leaders deluded if they assume Palestinians won´t dare launch third intifada.”

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4285900,00.html – ”Time Bomb under Israels nose”, av Yaron Friedman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s