Kommentar nr 3, den 22/11

Hamas må fira. Haniyeh och Ahmadinejad må säga det och andra och uttala seger m.m. Det enda som just nu har betydelse är handling – om vi nu verkligen får se en verklig och långvarig vapenvila.

Vi hör för övrigt att Hamas motsätter sig Abbas diplomatiska offensiv och omröstning i FN:s generalförsamling.

Israels militär har genomfört 1500 attacker mot Gaza. I allt väsentligt rör det sig om tydligt militära mål – mot avfyrningsramper, raket- och vapenförråd, terroristgruppernas infrastruktur, tunnlar, militanta islamister i färd med att utföra terrordåd osv. Kanske läge att kalla in Richard Goldstone eller någon annan för att bekräfta att ord som ”övervåld”, ”oproportionerligt” och ”urskillningslöst bombande” är lögner och tomt prat. Det är tvärtom så att Israel har vidtagit enormt stora ansträngningar för att leva upp till ”krigslagar” och konventioner för att minimera de civila skadorna. Samtidigt riktade Hamas medvetet sina raketattacker mot civila i Israel = terrorism. I Gaza – en islamistisk terrororganisation. Israel – en demokrati med höga ideal. Nu görs analyser och utvärderingar och tids nog får vi återkomma till detaljerna.

Men det är för tidigt att säga om operationen är en stor framgång eller ej. Krigföringen har varit enormt intensiv, effektiv, träffsäker och  av allt att döma i allt väsentligt i enlighet med gällande lagar och konventioner. Nu återstår att se hur Hamas och de andra väljer att agera under de närmaste månaderna.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Gaza, Hamas, Israel. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kommentar nr 3, den 22/11

 1. Nollåttan skriver:

  I filosofin förekommer en berömd fråga. Jag kan den inte bokstavstroget, men den går ut på ungefär detta: Om jag inte syns – finns jag?
  Denna fråga kan tillämpas på det ämne du berör. Om ingen får veta att Israels operation varit ”..effektiv, träffsäker och av allt att döma i allt väsentligt i enlighet med gällande lagar och konventioner.”, har den varit det då? Om alla tror och vill tro att Israel terrorbombat utan minsta hänsyn till civila, mordiskt och ondskefullt, i syfte att döda palestinska barn, finns sanningen då?

  Ja, jag är desillusionerad. Vem skulle inte vara det efter år och åter år av ensidig rapportering i media? En fri press ska förmedla sanningen. Men det har visat sig gång på gång att media beskriver skeenden genom reportrarnas egna personliga filter, där de egna åsikterna och politiska preferenserna, de egna fördomarna, den egna världsbilden, starkt färgar av sig på det rapporterade. I en sådan Orwellsk situation blir Hamas frihetshjältar och Israel en skurkstat. En judisk skurkstat, nota bene.

  • Roy skriver:

   Jag vågar inte säga alltför mycket om ”sanningen”, förutom att den nog inte är enbart svart och vit. Men om vi bortser från den sämsta delarna av media och propagandan från de som hatar Israel så är jag övertygad om att ledande makthavare runtom i världen, inklusive i Sverige (inklusive folkrättsexperterna) har fått sig en annan tankeställare den här gången. Att hatet från andra inte kommer att klinga av är en annan sak. Och de som hatar och bråkar får mest uppmärksamhet och utrymme i media.

   Sen bör man ibland påminna om detta: Israels armé är i första hand skapad för att möta andra arméer på slagfältet. Sen finns detta man kallar för ”urban warfare” osv. Att ta itu med terrorister som gömmer sig i civila områden i tätbefolkade Gaza är en enorm utmaning.
   Om vapenvilan håller, låt säga för ca ett halvår, så är det en stor framgång. För regeringen och för det militära etablissemanget. Vi får se hur det går.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s