OIG, kommentar 2

Den praktiska och konkreta betydelsen av den uppgraderade statusen är att palestinerna kan ansluta till ICC samt få medlemsskap i ett 30-tal internationella organisationer (men här råder viss osäkerhet: många internationella organisationer är beroende av ekonomiskt stöd från USA och Kongressen har stiftat en lag som ålägger Washington att sluta ge pengar till de organisationer som i nuläget erkänner en palestinsk stat; den enda palestinska stat som enligt USA får erkännas av det internationella organisationerna är den som har blivit till genom genom förhandlingar och samförstånd med Israel). Som ”non member observer state” kan man komma att med utgångspunkt i resolutionstextens hänvisning till ”1967 års gränser” vinna ökat stöd och gehör för kritiken mot ”ockupationen” och för bildandet av en självständig stat.

Men många bedömare menar att palestinierna inte kommer att gå till omedelbar aktion, exempelvis genom att dra israeler inför ICC, eftersom ett sådant agerande av Israel kommer att ses som aggressivt och fientligt, och detta kommer att leda till skarpa motåtgärder från Israel, vilket i sin tur kommer att leda till kris och förvecklingar. Däremot kommer de palestinska ledarna troligen att fortsätta och intensifiera BDS-kampanjen. Vi lär även få se förnyade utspel där de palestinska ledarna, med hänvisning till resolutionen och uppgraderingen, kräver ett absolut byggstopp på Västbanken. Annars kommer det nog inte att hända så mycket förrän i början av 2013, då Obama förväntas komma med nya fredsinitiativ, främst genom att försöka återstarta de direkta förhandlingarna. Abbas har meddelat att palestinierna då kommer att hörsamma detta och gå med på att återuppta förhandlingarna. Frågan är dock om man då kommer att insistera på ett totalt bygg-stopp på Västbanken som krav för att dra igång förhandlingarna. Och då får vi se om Obama kommer att försöka förmå Netanyahu (om han nu vinner valet) att införa ett nytt moratorium/byggstopp för en viss period.

För Israels dels gäller främst att avvakta. Uppgraderingen i sig kommer knappast att ge upphov till skarpa motaktioner från Jerusalem. Alla inblandade aktörer inväntar dessutom, förutom starten på Obamas andra presidentrunda, det nyval som väntar i Israel den 22/1. Det blir nu många spännande debatter i Israel om hur man landet bör förhålla sig till Obama samt till palestiniernas uppgraderade status. Till sist bör dock nämnas att det vi ser i generalförsamlingen bl a är ett resultat av att palestinierna tidigare misslyckades med sin framstöt i säkerhetsrådet. Därutöver bör man komma ihåg att även om Hamas nyligen uttalade sitt stöd till Abbas kampanj i generalförsamlingen, så råder det fortfarande i grunden splittring och oenighet bland palestinierna, vilket inte minst kommer att visa sig om och när förhandlingarna åter drar igång.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i FN, Israel, PA. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till OIG, kommentar 2

 1. Sion skriver:

  Palestinierna är splittrade. Men under en stat står de under samma flag. Det är vad Israeliska politiker är rädda för. Abbas kampanj har inte skadat den palestinska saken än sålänge. Det som för Roy är självklart att Abbas ska återgå till förhandlingsbordet trots utbyggnaden av bosättningar är inte självklart för palestinier.

  Sjunker det inte in? Palestinierna vill inte förhandla om bosättningarna byggs ut som nu. Och att Israelerna inte är villiga att stoppa den utvecklingen betyder också att Israelerna inte heller vill förhandla. Om Abbas lämnar sin ståndpunkt för att gå o förhandla med Netanyahu under pågående stöld, och utbyggnad av bosättningar så kommer Abbas dagar vara räknade.

  Han är redan på väg nerför. Och så går det när man följer israelerna.

 2. Sion skriver:

  En palestinier i Gaza sa såhär: Orättvisa Hamas vill förhandla rättvist med Israel. Det är varför vi väljer Hamas för Fatah. Fatah lägger sig ner och väntar på att israelerna ska ge oss våran stat. För första gången i historien kan Israelerna inte göra som de vill. Detta beror på att Hamas inte lagt sig ner och tagit emot alla smällar, utan istället har beväpnat sig för att slåss, och för att ha leverage i politiken.

  Om de Fatah inte lyckas den diplomatiska vägen med israelerna, så varför ska Hamas ta den vägen just nu?

 3. Nollåttan skriver:

  Sion, palestinierna vill inte förhandla. Punkt. Det är bara ett spel för gallerierna. Sjunker det inte in? Varför skulle de förhandla när världen sakta men säkert skruvar åt pressen på Israel att ge palestinierna en stat utan minsta eftergift för palestinierna? Varför skulle de förhandla när de inte gjorde det under det moratorium på byggande som Netanyahu drev igenom under Obamas påtryckningar? Under den tiden hittade Abbas andra villkor att ställa för förhandlingar och vägrade sätta sig vid förhandlingsbordet..Varför skulle de förhandla när allt de är ute efter är att flytta fram sina positioner ett steg i taget tills de når sitt mål, som är ett judefritt Mellanöstern. Kanske inte alla palestinier tänker så, men de många som gör det är också de som sätter den palestinska agendan.

  Fatah har kört den väpnade kampen. i mer än 40 år. Och kom ingen vart. Nu när de kör en diplomatisk offensiv får de mycket mer och kommer mycket närmare sitt mål, som är att bli tillräckligt starka för att driva ut judarna. Det är den insikten som börjar gå upp för Hamas. Det är därför de plötsligt ger Abbas FN-initiativ ett visserligen avvaktande men ändå stöd.

  Jag har tdigare stött tanken på en tvåstatslösning, men så länge araberna rör sig i riktning mot större oförsonlighet, så länge är en sådan lösning ett långsamt självmord för Israel att gå med på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s