Valrörelser: intifada, förhandlingar m.m.?

”Nationella Unionens Bataljoner” i Hebron distribuerar en video med budskapet att Hamas, Fatah, Islamiska Jihad och PFLP gemensamt ska fortsätta kampen för att befria hela Palestina, från floden till havet. Den tredje intifadan börjar nu i Hebron och kommer sedan att spridas till hela Palestina. Kampen handlar om att få bort samtliga vägspärrar på Västbanken. Samtliga palestinska fångar måste friges. Israeliskt tillbakadragande från all palestinsk mark. Slut på de israeliska attackerna mot invånarna i Hebron. De skattepengar som Israel håller inne, som svar på uppgraderingen i generalförsamlingen, måste genast transfereras till den palestinska myndigheten. Öppna alla gränsövergångar till Gaza. Bättre tillförsel av vatten och elektricitet till Gaza.

Igår fredag skedde sammandrabbningar i Hebron mellan PA-poliser och Hamasanhängare.

Här på bloggen har jag tidigare publicerat artiklar och uttalanden av israeliska bedömare som varnar för att det råder ett bedrägligt lugn på Västbanken, och att många israeliska ledare ignorerar farorna. Tiden är inte på Israel´s sida, skrev exempelvis Ronen Bergman i artikeln ”Finger in the dam” (Ynet).

Hoten om intifadavåld kommer samtidigt som PA-ledarna håller överläggningar med jurister om hur de ska slå mynt av den uppgraderade statusen. Man talar som sagt om att söka medlemsskap i diverse organisationer och institutioner, däribland ICC och ICJ.

Dennis Ross konstaterar att det just nu inte finns någon (freds)process att tala om. Men det är både nödvändigt och möjligt att återstarta förhandlingarna, och man bör göra det så snart som möjligt, inte vänta till efter nyvalet i januari.

Just nu är läget stabilt och bra för Netanyahu. Frågan är om tiden fram till valet bara kommer att handla om utspel och förhalningar av diverse slag, eller om vi får se action på olika fronter: intifadatendenser, initiativ från Obama om att redan nu återstarta förhandlingarna, palestinska ansökningar till ICC och andra organisationer – och kanske även prislappsattacker, nya strejker i Israel – samt akut, accentuerat och dramatiskt sönderfall i Syrien. Iran-dramatik?

Vissa israeler har tidigare profeterat om tråkiga och förutsägbara kampanjdagar fram till dess att Netanyahu vinner valet. Andra menar tvärtom att det kan bli synnerligen dramatiskt och kaotiskt, med förvecklingar av olika slag och på många fronter.

Annonser

Om Roy

Roy Alterman jobbar med strategisk kommunikation
Det här inlägget postades i Gaza, Hamas, Israel, PA, Västbanken. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Valrörelser: intifada, förhandlingar m.m.?

 1. Soraay skriver:

  Nu när stödet för Hamas är större än någonsin på Västbanken, och på samma gång som de har greppet om Gaza. Vad har du då att säga om Abbas nonviolent approach. Och har inte Hamas vunnit momentum bland omkringliggande länder som Egypten, Tunisien eller Quatar?

  Bosättningarna byggs ut snabbare än någonsin just nu. Israelerna har inte haft det så här lugnt på många år.

  Vad är det som hindrar Israel från fredsansträngningar och satsningar på moderata palestinier?
  Vad är det som radikaliserar de israeliska partierna i det här valet och får de att öppet stödja ”more settlement activity”?

  Var är din kritik gentemot Israels allt felande och moraliskt låga överlevnad. Ett land vars politik är en skymf, som stoltserat med att ha varit den enda demokratin i Mellanöstern på samma gång som den hade investerat mycket i diktaturerna runt sig (och arbetat emot en demokratisering bland palestinier).

  Och se på nu vad det är som händer… Och se på dig själv som inte skriver specifik kritik som i ingenmanslands värld inte har värde. Israel är det enda du läser. Och Israel är det enda som reflekterar sig på dig. Och så har Israel stängt in sig själv i en egen värld mellan murar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s